Sałatka z opiekanych bakłażanów

Dawno mnie tu nie było i moim stałym czytelnikom należą się wyjaśnienia. Dużo ostatnio się u mnie działo, najpierw zawodowo, były to głównie warsztaty kulinarne w Szczecinie, Poznaniu, Mielnie itd. Ale nie o tym! Bo chciałam napisać Wam o książce, nad którą pracowałam jakiś czas temu, a która ukazała się już miesiąc temu, a ja pochłonięta sprawami prywatnymi, głównie przeprowadzką z Wielkopolski na Śląsk, nie zdążyłam Wam jeszcze o tym napisać. Nadrabiam więc zaległości i dzielę się z Wami przepisem, który pochodzi z książki Sałatki i surówki zdrowo zamieszane, której jestem współautorką. Zachęcam Was gorąco do lektury i kulinarnych eksperymentów! Koniecznie dajcie mi znać, czy Wam się podoba. Książkę znajdziecie w księgarniach internetowych, stacjonarnych oraz na stronie wydawnictwa- tu.
 Składniki:
2 duże bakłażany
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
sok z 1/2 cytryny
4 małe pomidory
pęczek natki pietruszki
1 mała szalotka
10 czarnych oliwek bez pestek
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażany opiekamy nad płomieniem lub grillem, aż będą miękkie, a skóra zacznie się kruszyć. Po usunięciu skóry miąższ kroimy w drobną kostkę, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, octem winnym i drobno pokrojonymi pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.



Komentarze

  1. Będzie trzeba spróbować, Bo ostatnio to robiłam makaron z bakłażanem i ewentualnie faszerowany.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jeszcze nie jadłam bakłażana. Jakoś nie prezentuje się dla mnie apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zachęcająco. Uwielbiam zapiekane bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna ta sałatka, chętnie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na sałatkę! :) Bakłażany w połączeniu z pomidorkami... - to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle smaczna propozycja, oczywiście zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można opiec bakłażana w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, najlepiej przy użyciu funkcji grilla lub pod górną grzałką, tak żeby skórka przypaliła się.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty