poniedziałek, 22 lipca 2019

Zapiekane piersi z kurczaka pod pierzynką z marchewki i pora


Dzisiaj pomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - filety z piersi kurczaka zapiekane pod marchewkowo-porową pierzynką. Danie proste do przyrządzenia, ponieważ wystarczy przyprawić piersi z kurczaka i ułożyć na nich starte marchewki oraz pokrojonego pora, a całą pozostałą pracę wykona za nas piekarnik. Danie świetnie smakuje podane z ugotowanym ryżem. Wbrew pozorom - piersi upieczone w poniższy sposób nie będą suche w smaku. Polecam wypróbować poniższy przepis.  


Składniki na porcję dla 4 osób:
1 duży, podwójny filet z piersi kurczaka (wagowo co najmniej 0,5 kg)
około 0,4 kg młodej marchewki
1/2 pora (jasna część)
2-3 łyżki majonezu
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz


Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na 3 części. Mięso przyprawić z obu stron: solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione kawałki kurczaka ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w kostkę. Do miski przesypać startą marchewkę, dodać pora, majonez oraz przyprawy (sól, pieprz). Wymieszać. Masa nie może być zbyt sucha, a warzywa muszą się ze sobą połączyć. Ewentualnie dodać kolejną łyżkę majonezu. Masę warzywną rozsmarować na przyprawionych filetach z piersi kurczaka. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut w 180°C (piec bez przykrycia, aż do lekkiego zezłocenia warzyw). 

Składniki warzywnej "pierzynki" przed i po wymieszaniu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz