poniedziałek, 22 lipca 2019

Ikra smażona – ikra z turbota



Ikra z turbota, rarytas trudny do zdobycia. 


Najłatwiej podczas wakacyjnych wojaży nad morze kupić ją prosto z kutra.


  • Ikra turbota (około 250 g),
  • masło,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny,
  • cukier,


Zdjąć błonę z ikry.

Cebulę posiekać.
Cebulę poddusić na 2 łyżkach masła dodając szczyptę soli i pieprzu.


Gdy cebula będzie miękka, dodać ikrę i smażyć mieszając.
Ikra ma się „rozpaść”.

Smażyć całość około 3 minut. Następnie dodać 2-3 łyżki masła. Smażyć razem jeszcze ze 2 minuty.
Doprawić solą i sokiem z cytryny.
Podawać z pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz