Drożdżówki z jagodami i twarogiem

Sąsiadka podarowała mi słoiczek jagód, a ja podarowałam dzieciom pyszny deser. I to w pierwszy dzień urlopu. Wspaniale się zaczyna. Oby tak dalej. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, aby było miękkie i puszyste. Najlepsze jeszcze ciepłe. Polecam.





Składniki:

Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
  • 80 g cukru
  • 70 g masła (roztopionego)
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek)
Nadzienie:
  • 250 g  jagód
  • 200 g twarogu
  • 100 ml słodkiej śmietanki (np. 30%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarna z laski wanilii

Wykonanie:
  • Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy. 
  • Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x40 cm..
  • Jagody umyć, osuszyć. Twaróg zmielić i wymieszać ze śmietanką, cukrem oraz ziarnami wanilii. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście (najpierw twaróg, potem na twaróg jagody). Całość zwinąć w rulon. 
  • Pociąć na kawałki o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy bułkami odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.
  • Wierzch upieczonych drożdżówek można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze