Drożdżówki z jagodami i twarogiem
Sąsiadka podarowała mi słoiczek jagód, a ja podarowałam dzieciom pyszny deser. I to w pierwszy dzień urlopu. Wspaniale się zaczyna. Oby tak dalej. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, aby było miękkie i puszyste. Najlepsze jeszcze ciepłe. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
- 80 g cukru
- 70 g masła (roztopionego)
- szczypta soli
- dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek)
- 250 g jagód
- 200 g twarogu
- 100 ml słodkiej śmietanki (np. 30%)
- 4 łyżki cukru pudru
- ziarna z laski wanilii
Wykonanie:
- Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy.
- Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x40 cm..
- Jagody umyć, osuszyć. Twaróg zmielić i wymieszać ze śmietanką, cukrem oraz ziarnami wanilii. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście (najpierw twaróg, potem na twaróg jagody). Całość zwinąć w rulon.
- Pociąć na kawałki o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy bułkami odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.
- Wierzch upieczonych drożdżówek można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz