22 lipca 2019

Placki wg Nigelli

Swego czasu po różnych blogach krążyły przepisy brytyjskiej autorki książek kulinarnych, prezenterki telewizyjnej oraz dziennikarki Nigelli Lawson. Przypominam Wam dziś jeden z jej najpopularniejszych przepisów na placuszki śniadaniowe. Z podanego przepisu wyszło mi 13 sztuk. W oryginale pisało, że placki należy smażyć na niewielkiej ilości masła. Mnie jednak o wiele lepiej smażyło się je na suchej patelni.


Składniki:

230 g mąki pszennej
300-350  ml mleka
1 czubata łyżka masła - roztopić
2 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
aromat waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie zmiksować na gładko. Ciasto odstawić na 15 minut.
2. Dobrze rozgrzać małą patelnię, chochlą nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

Źródło: Notatnik kulinarny


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!