Jestem wielką fanką cukinii, szczególnie tej żółtej, która jest bardzo delikatna w smaku. Dla kontrastu przygotowałam do niej pikantny sos z soczystego pomidora i papryczek chili. Podałam je w towarzystwie mieszanki Multigrano Express Lunch, tworząc tym sposobem pyszny, sezonowy obiad ekspresowy :)
- 100 g mieszanki Risana Multigrano Express Lunch Mix ziaren z zieloną soczewicą
- średnia żółta cukinia
- łyżka oleju z pestek winogron
- sól i pieprz do smaku
pikantny sos:
- duży, dojrzały pomidor malinowy
- kilka plasterków świeżej papryczki chili (ilość możemy regulować wg pożądanego stopnia pikantności sosu)
- 1 zielona marynowana papryczka chili
- spora szczypta soli
- łyżka oliwy
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Mieszankę Multigrano przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Obranego pomidora miksujemy z resztą składników na sos.
Odstawiamy do lodówki.
Cukinię dokładnie szorujemy i kroimy na cienkie plasterki.
Ja używam do tego obieraczki do warzyw lub mandoliny.
Patelnię grillową natłuszczamy olejem z pestek winogron i grillujemy plastry cukinii.
Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
Ugotowaną mieszankę podajemy z cukinią oraz pikantnym sosem.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
Brak komentarzy