niedziela, 21 lipca 2019

Makaron z wołowiną w sosie śmietanowym

Połączenie wołowiny z sosem śmietanowym ? Czemu nie. Zwłaszcza, że dostaliśmy wiejską, przepyszną śmietanę. 








Składniki: 


300 g wołowiny
300 g makaronu penne
125g pieczarek
1 cebula
200 ml kwaśnej śmietany
150 ml mleka
50 g startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz



Przygotowanie: 


Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Na patelni natartej czosnkiem rozgrzałem oliwę, smażyłem, aż było brązowe.

Pokroiłem cebulę w kostkę, a pieczarki w plastry, dodałem do mięsa na patelni. Smażyłem, aż zmiękły.

Wymieszałem kwaśną wiejską śmietanę z mlekiem i drobno pokrojonym czosnkiem. Rozgrzałem na wolnym ogniu. Dodałem sos do mięsa i na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem sola i pieprzem. Połączyłem sos z ugotowanym makaronem, posypałem startym parmezanem.


  

1 komentarz:

  1. Z kurczakiem jadłam ale z wolowiną będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń