Kruche z jabłkami i masą z kaszy manny

To ciasto robiłam dawno temu, wykorzystałam do nich jabłka ze słoika,ale w sezonie można zrobić ze świeżych owoców lub można zrobić ciasto przekładane tylko masą z kaszy manny,ale dodatkowo z masą z jabłek z galaretką było naprawdę pyszne. 
  • 500 g mąki 
  • 1 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szkl.cukru (maksymalnie)
  • 200 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 9 łyżek kaszy manny
Dodatkowo
Na początku przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Zagnieść ciasto i podzielić je na trzy lub 4 równie części[. zależy od wielkości blaszki-ja robiłam w mniejszej blaszce i były 4 części.] Każdą część umieścić w równych formach  wyłożonych papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut .Można także piec ciasta jedno po drugim.Upieczone placki wystudzić.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Powstały krem podzielić na 3 części.
Jabłka [ jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier do smaku i chwilkę poddusić ]wymieszać z galaretką w proszku i chwilkę pogotować, wystudzić.
Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny i jabłkami i galaretką,wierzch polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.