piątek, 19 lipca 2019

placki ziemniaczane z pasta z kiszonego buraka i ogórka



Placki

Składniki

  • 4-5 ziemniaków średnich
  • 1 cebula średnia
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Wykonanie

Ziemniaki obrać ,umyć .Cebulę obrać .Ziemniaki i cebule pociąć na mniejsze kawałki i zblendować na gładko,lub zetrzeć ręcznie na tarce.
Dodać jajko i przyprawy ,wymieszać do połączenia. Smażyć placki na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. 
ps. te placki nie maja mąki ,dlatego patelnia musi byc bardzo gorąca.na wierzchu jest łyżka serka naturalnego.

Buraki ,pasta

Składniki

  • 2 nieduże ogórki małosone ,lub kiszone
  • 2 - 2½ szkl. buraków z zakwasu buraczanego
  • 3 ząbki czosnku z zakwasu
  • 2-3 łyżki oliwa z oliwek

Wykonanie

Wszystkie składniki zmiksować na gładko i gotowe.




Ogórki zielone ,plasterki

Składniki

  • ogórek zielony
  • 500 g
  • oliwa
  • 1 łyżka
  • szczypiorek opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny,lub ocet szampana,jabłkowy
Wykonanie
Ogórki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na talerzykach.
Polać oliwą wymieszaną z przyprawami i posypać posiekanym szczypiorkiem. 


zakwas z buraka


Składniki
  • 2 kilo buraków
  • 2 główki czosnku,nie obrane przekrojone na pół
  • 4 litry przegotowanej ostudzonej wody
  • 8-10 ziele angielskie
  • 4-6 liście laurowe
  • 2,5 łyżki soli
  • kromka razowego chleba na zakwasie opcjonalnie
  • ½ lub 1 łyżka soli na 1 litr wody
    (można zrobić również zupełnie bez soli)

Wykonanie:

Buraki umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry.
Do wyparzonego i suchego garnka z kamionki , na dno włożyć wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to poukładać pokrojone buraki. Całość zalać letnią wodą ,wymieszaną z solą , tak, aby woda zakryła całość .Docisnąć talerzykiem .
Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 dni .
Ukiszony zakwas przecedzić i przelać do czystych słoików .Przechowywać w chłodzie Pozostałe buraki wykorzystać do pasty z buraka ,lub zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com