.

.

piątek, 19 lipca 2019

Pszenno-razowe bułki śniadaniowe z pestkami dyni-pyszne i mięciutkie+FILM

Witam Kochani
Dziś chcę Was zaprosić na bułki z pestkami dyni,są idealne do kanapek na pyszne śniadanie.




Szczególnie chcę Wam polecić pestki dyni BIO  firmy Polskie Młyny, która oferuje produkty najwyższej jakości. Polecam zapoznać się z ofertą na stronie  http://polskiemlyny.pl/

SKŁADNIKI

-mąka pszenna tortowa 400g
-maka razowa 100g
-125ml mleka
-125ml ciepłej wody
-30g świeżych drożdży
-40g rozpuszczonego masła
-2 łyżeczki soli
-pół łyżki cukru
-pestki dyni-polecam pestki dyni BIO Polskie Młyny
 -1 jajko do posmarowania bułek


Do miski dajemy drożdże, ciepłe mleko,cukier oraz mąkę razową, mieszamy i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia.

 Następnie dodajemy mąkę pszenną, sól,ciepłą  wodę,rozpuszczone i przestudzone masło i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy chwilę by było gładkie.


Jeśli istnieje taka potrzeba można troszkę podsypać ciasto mąką, jednak nie za dużo, bo wtedy bułeczki nie będą puszyste.

Wyrobione ciasto odkładamy na około 20 minut do podrośnięcia.

Następnie formujemy bułeczki, mogą być okrągłe, czy tak jak u mnie trójkątne. Ja wałkowałam ciasto dość grubo nadając mu długi i cienki kształt.
Następnie kroiłam pod skosem by wyszły trójkąty.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.


Zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia  i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (około 20-25 minut)





I gotowe, bułeczki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, idealne na śniadanie, na pyszne kanapki :)
Polecam i życzę udanych wypieków.

1 komentarz:

  1. Nie wyszły tak ładne jak twoje, ale i tak pyszne 😋 Myślę, że tych bułek kupować już nie będę. Jedynie co, to następnym razem dam ciut mniej soli 😉
    Pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko