Ryż z kalafiora

Ryż z kalafiora

niskokaloryczny zamiennik białego ryżu. 


Ryż z kalafiora jest bardzo uniwersalnym daniem i z powodzeniem, zastępuje tradycyjny ryż. Nazwa kalafiorowy odnosi się do struktury, jaką kalafior uzyskuje po starciu na tarce - przypomina swoim wyglądem ziarenka białego ryżu.
Tym razem ryż z kalafiora przygotowały Pola i Laura podczas naszego kolejnego szaleństwa z serii fotografia w domu i zagrodzie. Obie są modelkami i wegetariankami, dbają więc o to, aby ich dieta była zróżnicowana i zarazem niskokaloryczna. 100 gramowa porcja ryżu kalafiorowego przygotowanego według poniższego przepisu to zaledwie 50 kalorii.

Ryz-z-kalafiora

Niskokaloryczny ryż kalafiorowy może być podstawą diety osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków albo chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.
Dla porównania:
  • 100 g surowego białego ryżu to 350 kalorii, 79 g węglowodanów, 1 g tłuszczy, 7 g białka, 5g błonnika,
  • 100 g kalafiora to niespełna 25 kalorii, 1.84 g białka, 0.45g tłuszczy, 4.11g węglowodanów (w tym cukry proste) oraz 2,3 g błonnika.

Ryż z kalafiora

  • 1 duży kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie sos sojowy do smaku

Ryż z kalafiora przepis

Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek bardzo drobno kroimy. Cebulę podsmażamy aż zrobi się szklista, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze około 2 minut. Dodajemy ryż kalafiorowy i smażymy na intensywnym ogniu przez około 5 minut.  Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Prażony ryż z kalafiora przepis

  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Blachę do pieczenia lub dużą patelnię  spryskujemy niewielką ilością oliwy. Nakładamy cienką warstwę startego na tarce kalafiora i prażymy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 200 stopni.
W trakcie prażenia ryż kalafiorowy trzeba kilka razy przemieszać.

Czym przyprawić ryż z kalafiora

Do ryżu można dodać drobno posiekane ulubione zioła np. kolendrę, miętę czy oregano.
Ryż z kalafiora dobrze komponuje się z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Do smażenia można użyć oliwy smakowej np. z chili.
Do ryżu kalafiorowego pasują wszystkie przyprawy o wyrazistym smaku - ostra papryka, kumin, kurkuma, mieszanka ziół włoskich czy mieszanka zioła zamiast soli - przepis

Ryż z kalafiora - do czego dodawać

Ryż z kalafiora surowy lub prażony może być super dodatkiem do wszystkich sałatek i wielu zup, które mają w swoim składzie zwykły ryż.  Tarty kalafior zamiast ryżu można dodać do gołąbków  -  smakują rewelacyjnie.
Smażony ryż z kalafiora doskonale pasuje do curry z kurczaka i wielu innych dań kuchni indyjskiej i tajskiej oraz do ryb i drobiu. Ryż kalafiorowy może być tez niskokalorycznym zamiennikiem ziemniaków i makaronów. To pyszny pomysł także jako dieta pudełkowa .

Jak przechowywać ryż z kalafiora

Surowy ryż kalafiorowy zamknięty w pojemniku lub woreczku strunowym nie straci świeżości nawet przez 3-4 dni, jeśli będzie przechowywany w lodówce. W zamrażarce ryż z kalafiora można przechowywać przez około 5-6 miesięcy. To pyszny pomysł także jako dieta pudełkowa.


Ryz-z-kalafiora

Ryż z kalafiora

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: