Składniki:
na około 35 babeczek
300 g mąki tortowej
200 g margaryny
2 żółtka
3-4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
budyń na 1/2 l mleka + 1,5 szkl mleka + 2 łyżki cukru
330 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
borówki
powidła śliwkowe
orzechy
czekolada
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto schłodzić, a następnie rozwałkować, wyciąć krążki i wykleić nimi foremki do babeczek. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na złoty kolor. Wyjąc z foremek i wystudzić.
Żelatynę wsypać do mleka, a kiedy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany budyń połączyć z gorącą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, zmiksować z budyniem. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, odstawić na chwilę do lodówki.
Do babeczek nałożyć po pół łyżeczki powideł i kawałek orzecha, na to nałożyć krem, udekorować borówkami i startą czekolada. Schłodzić.
fajniutkie. akurat mam borówki, może się skuszę:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
idealna słodycz:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak 🙂
PolubieniePolubienie
I u mnie borówka króluje w kuchni, bo smaczna i zdrowa- zapraszam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Trzeba korzystać póki są 🙂
PolubieniePolubienie
Wyglądają jak piękne klejnociki! I jakie pyszne:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Nigdy nie robiłam takich. Z chęcią wypróbuję, mój synek na pewno je polubi.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie