Babeczki z kremem budyniowym i borówkami

Składniki:

na około 35 babeczek

300 g mąki tortowej

200 g margaryny

2 żółtka

3-4 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

budyń na 1/2 l mleka + 1,5 szkl mleka + 2 łyżki cukru

330 ml śmietany kremówki

1 cukier waniliowy

2 łyżki żelatyny

1/2 szklanki mleka

dodatkowo:

borówki

powidła śliwkowe

orzechy

czekolada

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto schłodzić, a następnie rozwałkować, wyciąć krążki i wykleić nimi foremki do babeczek. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na złoty kolor. Wyjąc z foremek i wystudzić.

Żelatynę wsypać do mleka, a kiedy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany budyń połączyć z gorącą żelatyną. Odstawić do wystudzenia.  Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, zmiksować z budyniem. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, odstawić na chwilę do lodówki.

Do babeczek nałożyć po pół łyżeczki powideł i kawałek orzecha, na to nałożyć krem, udekorować borówkami i startą czekolada. Schłodzić.

Babeczki z budyniem i borówkami

11 uwag do wpisu “Babeczki z kremem budyniowym i borówkami

Dodaj komentarz