Sałatka makaronowa z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą

Drukuj
18.07.2019   Magda

Gdy nie mamy ochoty na ciepły obiad, zwłaszcza gdy jest ciepło, lub musimy zjeść obiad w biegu lub najzwyczajniej chcemy wziąć coś dobrego na obiad do pracy, sałatki makarone są w tym momencie niezawodne. Sycące, szybkie i duża miska przygotowanej sałatki załatwi nam sprawę na dwa dni z rzędu, zwłaszcza że przegryziona sałatka na drugi dzień jest jeszcze lepsza. Na pewno znacie tę sałatkę makaronową z tuńczykiem, często jest ona hitem na imprezach ponieważ jest pyszna, a to że przygotowuje się ją bardzo prosto. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 300g makaronu świderki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • mała puszka kukurydzy
  • duży ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona cebula

Na dressing:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu
  • łyżka drobno siekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany, dobrze przelewamy pod zimną wodą. Odstawiamy do odcieknięcia. 

 

Do dużej miski przekładamy odsączony makaron, dodadajemy do niego odsączonego tuńczyka oraz kukurydzę. Ogórka dobrze myjemy i kroimy wzdłóż na ćwiarki. Nożem, usuwamy z niego gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki, dodajemy do miski. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy, dodajemy do miski.

 

W słoiku mieszamy dokładnie wszystkie składniki dressingu. Całość wlewamy do składników sałatki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze pokryły się sosem. Sałatkę odstawiamy do schłodzenia do lodówki, na miniumum 2 godziny.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.