Bigos cygański z klopsikami


Bigos cygański

Klopsiki duszone w pysznym i aromatycznym sosie ketchupowo-warzywnym. Danie według mnie bardziej przypomina leczo niż bigos ale pod taką nazwą je poznałam, więc taką też zostawiłam. Potrawa jest mega smaczna i szybka w przygotowaniu. Świetny pomysł na łatwy i ekspresowy obiad jednogarnkowy!

 

 

Składniki:

  • Klopsiki

o,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 jajko

1 łyżka kaszy manny

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona

ok 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

  • Sos warzywny:

2 cebule

30dkg pieczarek

2 papryki (użyłam żółtej i czerwonej)

1 cukinia

4-5 pomidorów

50g bulionu

200g pikantnego ketchupu

sól i pieprz – do smaku

1 łyżka posiekanej pietruszki

 

 

 

*** Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną i przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano ***

*** Klopsiki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę ***

*** Dodajemy pokrojoną w średniej wielkości kawałki paprykę i chwilę podsmażamy ***

*** Następnie dokładamy pokrojoną w dużą kostkę cukinie, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy ***

*** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i dokładamy na patelnie ***

*** Dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki i całość zalewamy bulionem ***

*** Potrawę dusimy pod przykryciem przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy ketchup, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając, aby sos trochę odparował i zgęstniał ***

*** Podajemy na ciepło z pieczywem. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE