W lecie są takie dania, które po prostu trzeba odhaczyć na liście obowiązkowej. Jednym z nich jest właśnie leczo. Kiedy za oknem na razie nie ma upałów, to można sobie pozwolić na postanie chwilę przy garach 😃
Składniki: na dużą porcję
- 2,5 kg cukinii
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 20 dag marchewki (u mnie 9 młodych, małych sztuk)
- 1 mała pietruszka
- 3 papryki
- 3 pomidory
- 30 dag kiełbasy
- pieprz, sól, papryka słodka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
- świeży koperek, natka z pietruszki
- W garnku podgrzewamy olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy do czasu, aż cebula zmięknie, co chwilę mieszając.
- Dodajemy umytą i pokrojoną w większą kostkę cukinię, kiedy lekko zmięknie dodajemy oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz oczyszczoną i pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę i pietruszkę.
- Kiedy warzywa zrobią się miękkie dodajemy sparzonego, obranego ze skórki a następnie pokrojonego w kostkę pomidora.
- Pod koniec gotowania dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę, chwilę gotujemy .
- Doprawiamy, dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)