Leczo z kiełbasą

W lecie są takie dania, które po prostu trzeba odhaczyć na liście obowiązkowej. Jednym z nich jest właśnie leczo. Kiedy za oknem na razie nie ma upałów, to można sobie pozwolić na postanie chwilę przy garach 😃



Składniki: na dużą porcję 
  • 2,5 kg cukinii 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 20 dag marchewki (u mnie 9 młodych, małych sztuk)
  • 1 mała pietruszka
  • 3 papryki
  • 3 pomidory
  • 30 dag kiełbasy
  • pieprz, sól, papryka słodka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
  • świeży koperek, natka z pietruszki
  1. W garnku podgrzewamy olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy do czasu, aż cebula zmięknie, co chwilę mieszając.
  2. Dodajemy umytą i pokrojoną w większą kostkę cukinię, kiedy lekko zmięknie dodajemy oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz oczyszczoną i pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę i pietruszkę.
  3. Kiedy warzywa zrobią się miękkie dodajemy sparzonego, obranego ze skórki a następnie pokrojonego w kostkę pomidora. 
  4. Pod koniec gotowania dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę, chwilę gotujemy .
  5. Doprawiamy, dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Smacznego 😋

Komentarze