FIT TORTILLA

17 lipca 2019

Moja pierwsza tortilla 😎 Przygotowana własnoręcznie od samego początku. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, dlatego od razu postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Podstawą tortilli jest oczywiście placek, który wyszedł mi bardzo chrupiący, a więc dla mnie idealny. A jeżeli chodzi o farsz to tak naprawdę od Was zależy, co upchacie do środka. Ja postawiłam na pierś z kurczaka, cukinię, marchewkę i liście sałat. Całość smakowała przepysznie. 



Składniki:
Składniki na farsz:

Przygotowanie:
  1. Najpierw przygotuj farsz. Użyj dowolnych składników. Ja rozgrzałam oliwę i podsmażyłam pokrojone w cienkie słupki warzywa z piersią z kurczaka wcześniej zamarynowaną w przyprawach. Kolejno dusiłam do miękkości. 
  2. Następnie przygotuj placek. W misce wymieszaj łyżką mąkę, wodę i sól. Następnie formuj ciasto w dłoni, do momentu aż będzie elastyczne i dobrze połączone (ugniataj przekładając z dłoni do dłoni).
  3.  Uformowaną kulkę lekko rozpłaszcz i połóż na blat obsypany delikatnie mąką. Rozwałkuj na możliwie najcieńszy placek. Pomagaj sobie obsypując mąką, aby ciasto nie przywierało do blatu. Uważaj, aby za bardzo je nie rozciągnąć, bo może się przerwać. 
  4. Na mocno nagrzaną patelnię przełóż rozwałkowane ciasto i smaż na nieco większym niż średni ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Do momentu aż placek się zarumieni i pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. 
  5. Na gotowej tortilli ułożyłam garść różnych sałat, dodałam farsz warzywno-mięsny, posypałam płatkami drożdżowymi i polałam odrobiną ketchupu. 


Tortilla szybko wysycha, dlatego od razu trzeba zawijać w nią wybrane składniki. 
⇾ Jeżeli nie lubisz aż tak bardzo chrupiącego placka (dla mnie to zdecydowany plus) dodaj do ciasta trochę oleju, wówczas jej struktura nieco zmięknie. 
⇾ Mąkę orkiszową możesz zamienić na pszenną lub razową.

1 komentarz