Szukaj na tym blogu

środa, 17 lipca 2019

Sałatka z ogórków w zalewie musztardowej

Sałatkę z ogórków z musztardą robię pierwszy raz. Jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedniego  dla mnie smaku musztardy. Szukałam i szukałam, aż znalazłam! Bardzo łagodna, kremowa, a zarazem podkreślająca smak zalewy. Nadałam sałatce trochę pikanterii dodając ostrą papryczkę 👌🙂




Składniki:
-2 kg ogórków
-2 duże cebule (350 g)
-marchewka 450 g

Zalewa:
-5 szklanek wody
 (1 szklanka = 250 ml.)
-1 szklanka octu 10%
-1 szklanka cukru
-3 płaskie łyżki soli
-5 łyżek musztardy łagodnej


przyprawy do słoika: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 1 ostra papryczka 

Marchewkę ugotować  w całości 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, obrane ogórki w plasterki.  Przestudzoną marchew obrać i pokroić w plasterki. 
Składniki zalewy zagotować, przestudzić.
Ostrą papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Do wyparzonych słoików na dno każdego wsypać po 4 ziarna pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe,  4 paski papryczki. 
Napełnić słoiki sałatką do wysokości 3/4 i zalać zalewą. Zamknąć nakrętkami i pasteryzować 20-25 minut.
Warzywa dyniowate 2019

2 komentarze:

  1. Ogórkowy raj u Ciebie, Małgosiu :). Dziękuję za kolejną inspirację i dodanie przepisu do akcji. Miłego pichcenia! A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie bardzo, ja robię z musztardy chrzanowej ;-D

    OdpowiedzUsuń