Z drożdżami

Mleczno-maślane miękkie bułeczki

16 lipca 2019

Oj uwielbiamy tego typu wypieki. Miękkie, mocno maślane. Pyszne same i z warstwą masła czy powidłami na wierzchu. Takie mleczno-maślane bułeczki, to doskonały pomysł na śniadanie czy kolację, a także przekąskę w ciągu dnia.

Świetne na śniadanie, a także jako słodkie małe co nieco. Ciasto jest kilkukrotnie składane i wałkowane, wszystko po to, aby utworzyły się warstwy w przekroju bułeczek.

Bułeczki są aromatyczne, nie za suche i miękkie. Po upieczeniu, wierzch bułeczek dodatkowo smarujemy masłem, dzięki czemu w smaku są jeszcze bardziej maślane.

Nasza Zośka uwielbia te bułeczki same i z masłem i na każdy wariant ma inny sposób konsumpcji. Same bułeczki tak wyjada, że na koniec zostaje jej nasadzony na rękę korpus bułeczki i wygląda jak kapitan Hook 😉 Połówkę bułki z masłem, lubi za to paluszkami wydłubywać. A w tzw. międzyczasie tymi tłustymi paluszkami mazać po sprzętach czy też meblach.

Trochę jeszcze o składaniu ciasta, a tak naprawdę każdej bułeczki osobno. Całe ciasto dzielimy na bułeczki, po ok. 105 g – wyjdzie nam ich 9 sztuk. Każdy kawałek formujemy w kulę, którą następnie rozwałkowujemy na placek.

Każdy placek składamy bokami do środka i taki prostokąt rozwałkowujemy cieniej.

Rozwałkowany prostokąt zwijamy w rulonik, i ponownie rozwałkowujemy i składamy boki do środka.

Prostokąt rozwałkowujemy i rolujemy finalną bułeczke.

Przepis pochodzi stąd i tutaj też na filmiku można podejrzeć sposób rolowania bułeczek.

Maślano mleczne bułeczki

Puszyste bułeczki maślane
Liczba porcji: 9

Składniki

  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 260 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 40 g mleka w proszku opcjonalnie
  • masło do posmarowania ciepłych bułek

Wykonanie

  • Mleko podgrzewamy z masłem, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru (odejmujemy z oogólnej ilości). Odstawiamy na 15 min.
  • Do mąki dodajemy sól, jajko oraz drożdże, opcjonalnie mleko w proszku.
  • Wyrabiamy ciasto, które będzie dość luźne.
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
  • Dzielimy ciasto na 9 równych kul, po nieco 100 g każda. Z każdą kulą postępujemy tak jak opisałam w poście – składanie, wałkowanie i rolowanie, potem powtarzamy.
  • Układamy bułeczki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20-25 min w 175 stopniach. Ciepłe bułki smarujemy masłem po wierzchu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating