wtorek, 16 lipca 2019

SMAŻONE CZEREŚNIE Z MIODEM I PISTACJAMI


Witam Was serdecznie, mam nadzieję, że w pełni korzystacie ze słońca i lata, jak również z wolnego czasu, by przygotowywać smaczne letnie potrawy i desery. Zachęcam Was zatem do spróbowania prostego, aromatycznego  letniego deseru z czereśni z dodatkiem miodu, pistacji i anyżu gwiaździstego. Miód to zdrowa i naturalna alternatywa dla tradycyjnego cukru, posiada niezwykłe właściwości zdrowotne, jest co prawda wysokokaloryczny, ale ma niski indeks glikemiczny i jest łatwo przyswajalny.






Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla 4 osób

Składniki :

● 400 g czereśni

● 2 łyżki płynnego miodu bio

● 3 łyżki niesolonych pistacji

● 3 anyże gwiaździste



Przygotowanie:

Czereśnie umyj i wydryluj.

Miód wlej do garnuszka lub na patelnię, dodaj anyż gwiaździsty, podgrzej na małym ogniu. Dodaj czereśnie i podsmaż przez około 5 minut, cały czas mieszając. Dodaj 2 łyżki wody i smaż jeszcze przez chwilę. Czereśnie przełóż do miseczek, posyp rozgniecionymi pistacjami. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone. Możesz również podawać z białym serem śmietankowym, np owczym lub kozim, a także z lodami np. czereśniowymi.





W krainie miodem płynącej... 6.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz