wtorek, 16 lipca 2019

Zupa truskawkowa z makaronem udon

Typowa zupa owocowa, ale tym razem podana z japońskim makaronem udon. Sprawdza się. 










Składniki: 

1 kg truskawek
1/2 szklanki cukru 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki śmietany
makaron udon


Przygotowanie: 


Truskawki opłukałem, usunąłem szypułki. Włożyłem do garnka z gorącą wodą (ok 2,5 l ) i gotowałem tak, aby truskawki zaczęły się rozgotowywać. Dosypałem cukier. Zupę zagęściłem mąką. Pod koniec gotowania zabieliłem delikatnie śmietaną. W wrzątku ugotowałem makaron udon zgodnie w przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu połączyłem z zupą. Udekorowałem listkami mięty cytrynowej.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz