Roladki z mięsa mielonego a'la śląskie rolady

Nie macie pomysłu co zrobić z mięsem mielonym, bo w kółko robicie tylko kotlety mielone lub spaghetti? Dziś mam dla was pomysł. Wykorzystajcie mięso do przygotowania roladek a’la rolady śląskie. Tzn roladki będą z mięsa mielonego ale farsz jak w roladach śląskich. Wyjdzie wam pyszny obiad, w dodatku ekspresowy bo całość zajmuje nie więcej niż 30 minut. Polecam. 

mieso mielone, rolada, roladki, slaskie, mieso, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Roladki z mięsa mielonego a'la śląskie rolady
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego  lub wołowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • kawałek kiełbasy 
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz 
  • ząbek czosnku
  • papryka słodka
  • liść laurowy
  • 2 szt. ziela angielskiego 
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu
  • natka pietruszki lub koperek



Ogórki, kiełbasę oraz cebulę pokroić w kostkę. 
Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, jajkiem, musztardą, przyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką - do smaku. Dobrze wyrobić. 
Mięso podzielić na porcje. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni na placek i nałożyć porcję farszu, czyli trochę cebuli, kiełbasy i ogórka. 
Mięso z farszem zawinąć dookoła, tak by zamknąć farsz w środku i uformować zgrabne, niewielkie rolady. Każdą  roladkę obtoczyć w mące. 
Na patelni rozgrzać olej. Roladki smażyć na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony. Następnie na patelnię wlać bulion, dodać resztki z farszu jeśli nam zostało trochę cebuli czy ogórka, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Jeśli farszu nie zostało to dokroić cebuli i ogórka.  Pod koniec doprawić sos wg smaku np pieprzem, papryką słodką. Można do sosu dodać łyżkę śmietany albo łyżkę koncentratu pomidorowego. Gotowe danie posypać posiekaną  pietruszką lub koperkiem.

mieso mielone, rolada, roladki, slaskie, mieso, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


mieso mielone, rolada, roladki, slaskie, mieso, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Super. Od dłuższego czasu już brak mi pomysłów co zrobić z mielonego, a rodzina wybredna. Chętnie zrobię takie roladki. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zaspokoją gusta nawet bardzo wybrednych osób :)

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger