środa, 17 lipca 2019

Faszerowane łódeczki z cukinii

Cukinia jest warzywem, które często gości na moim stole.
Można ją zapiekać, dodawać do sosów warzywnych czy leczo, grillować.
Nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki temu szybko możemy 
cieszyć się smakiem fantastycznego obiadu czy kolacji.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na faszerowane łódeczki z cukinii.
Można je zaserwować na obiad jako dodatek do mięsa bądź solo 
jako ciepłą kolację.


Składniki:
1 średniej wielkości cukinia,
1/2 czerwonej papryki,
5-6 pieczarek,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
50 g sera feta,
1 łyżka oleju,
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
sól, pieprz, do smaku,
natka pietruszki do ozdoby.

Cukinię przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć pestki (wyrzucić)
oraz miąższ (pozostawić). Połówki cukinii mają utworzyć łódeczki.


Cebulę, paprykę, pieczarki oraz miąższ z cukinii pokroić w kosteczkę, 
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, chwilę razem smażyć,
do zeszklenia cebuli. Dodać pozostałe warzywa,
doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.  
Smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdjąć z ognia, dodać rozdrobnioną fetę. Wymieszać.


Powstałym farszem napełnić cukinię, włożyć do naczynia żaroodpornego,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz