CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY

Trzy powody, dla których warto spożywać kaszę jaglaną:

1) Wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. 
2) Jest dobrym domowym lekarstwem na katar. 
3) Ma działanie zasadotwórcze, dzięki czemu przywraca równowagę w naszym organizmie. 





SKŁADNIKI (na 2 pucharki):

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej (100g)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 paseczki ciemnej czekolady (40g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła
  • owoce (suszone lub świeże) oraz wiórki czekolady do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę płuczemy obficie pod ciepłą wodą (aby pozbyć się smaku goryczki). Następnie wkładamy ją do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut (co chwilę mieszając) do momentu aż kasza wchłonie mleko i będzie miękka.
Dodajemy czekoladę, miód, cynamon, masło. Dokładnie mieszamy.
Na koniec całość miksujemy, aż budyń będzie gładki.
Wykładamy do pucharków i dekorujemy owocami oraz wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz