X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Marynowane skrzydełka pieczone. Przepis krok po kroku.

 

Marynowane skrzydełka pieczone. Przepis krok po kroku

Dzisiaj przygotowałem dla Was moją ulubioną marynatę do skrzydełek na bazie sosu sojowego, imbiru i selera naciowego. Mięso nawet nie musi „leżakować” w przyprawach, wystarczy je dokładnie obtoczyć  i do pieca. Marynowane skrzydełka pieczone z tego przepisu rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 10 cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja użyłem Roleskiego
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze skrzydełka skróć o lotki, ta część nie ma w sobie praktycznie mięsa. Niepotrzebne fragmenty mięs można mrozić i dodawać potem do wywarów, bulionów lub np. rosołów. Następnie skrzydełka przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj składniki marynaty: posiekany drobno seler naciowy i szczypior, imbir i czosnek pokrojony w cienkie plastry, słodką paprykę w proszku, sos do kurczaka z papryką oraz olej roślinny. Całość dopraw solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Pamiętaj, że sos sojowy jest mocno słony, nie przesadź z dodatkiem soli.

Krok 2:

Po drugie skrzydełka dokładnie natrzyj marynatą. Jeśli masz czas możesz mięso odstawić na kilka godzin do marynowania, ale nie ma takiej potrzeby. Składniki są tak aromatyczne, intensywne w smaku, że mięso nie wymaga długiego marynowania. Zaraz po obtoczeniu mięsa włóż skrzydełka do piekarnika. Na koniec zapiekaj przez 60 minut w 180°C „góra-dół”. Jeżeli mięso zacznie się za bardzo spiekać przykryj mięso np. folią aluminiową.

Po upieczeniu skrzydełka prezentują się rewelacyjnie, a smakują jeszcze lepiej. Jako dodatek proponuje ryż lub np. pieczone ziemniaki. Natomiast przepis na surówkę idealną do pieczonego drobiu znajdziesz TUTAJ

Uniwersalna marynata

Tak zamarynowane skrzydełka można upiec, ale również dusić oraz np. grillować. Marynata jest uniwersalna i nadaje się do różnych fragmentów kurczaka. Skrzydełka podaje na dużym półmisku, aby każdy mógł się częstować. Zawsze przygotowuje ich większą ilość, następnego dnia bez wątpienia smakują jeszcze lepiej. Obowiązkowo skrzydełka pieczone podaje z lekko pikantnym sosem do kurczaka z papryką od Roleskiego.

Marynowane skrzydełka pieczone to łatwy, ekonomiczny posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom. W razie pytań lub wątpliwości dotyczących przepisu piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również