16 lipca

Psiocha ziemniaczana

Psiochy inaczej zwana Prażuchy, to dziś nieco zapomniana potrawa kuchni lubelskiej. Powstaje z gotowanych ziemniaków ubitych na gładką masę wraz z zaparzoną mąką. Prażuchy podaje się okraszone zrumienionym boczkiem lub usmażoną na złoto cebulką. Psiochę można podawać również jako smażone kluseczki ziemniaczane. Po wystudzeniu formujmy kulki i panierujemy.

 Składniki:
1 kg ziemniaków 
2 kopiate łyżki stołowe mąki 
1 duża cebula 
sól




Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Podczas odcedzania, zostawiamy w garnku 
z ziemniakami 3 cm wody. Posypujemy ugotowanie ziemniaki mąką, przykrywamy i zostawiamy je do dalszego gotowania na bardzo małym ogniu 20 – 30 minut. 
Po tym czasie "tłuczemy" ziemniaki tłuczkiem do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe danie możemy podać na dwa sposoby, na ciepło wykładamy na talerze i polewamy tłuszczem ze skwarkami i/lub zrumienioną cebulką.

Druga propozycja podania jest taka, że zostawiamy psioczę do całkowitego wystudzenia. 
Następnie formujemy z niej kulki, obtaczamy w panierce np. z ciecierzycy czy bułki tartej 
i smażymy na tłuszczu.



3 komentarze:

  1. U nas prażuchy (obowiązkowo że skwarkami) jedliśmy zawsze z kapuśniakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. pani Angeliko dziękuję za ten przepis , moja babcia to gotowała ale nie wiedziałam jak się to robi. Jeszcze mam prośbę poszukuję przepisu na kapustę z ziemniaków . Pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger