Szukaj na tym blogu

Zielone ciasto na mchu




Składniki na ciasto:
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 1 i 1/2 szkl. oleju
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
  • 900 ml kremówki 30%
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 3 opakowania śmietan-fixu
Sposób wykonania:
  1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. 
  2. Jajka zmiksować z cukrem, a następnie powoli wlać olej.
  3. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Nadal miksować do połączenia się składników.
  4. Do wyrobionej masy dodać mocno odsączony szpinak.
  5. Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem i piec 60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
  6. Gdy ciasto ostygnie należy ściąć wierzch ciasta i  w palcach rozdrobnić tak, aby imitować mech.
  7. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić do stężenia.
  8. Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy oraz tężejące galaretkę cytrynową.
  9. Na spód ciasta wyłożyć śmietanę i posypać "mchem"
Smacznego :)







5 komentarzy:

  1. Niestety, nie przepadam za szpinakiem, podejrzewam więc, że to ciasto by mi nie posmakowało. I nie wiem właściwie dlaczego ten szpinak mi nie smakuje, skoro smaku właściwie nie ma. Często eksperymentuję w kuchni, więc może kiedyś odważę się przygotować z dodatkiem szpinaku jakieś ciasto. Gdybyś natomiast poszukiwała innych, ciekawych przepisów, proponowałabym Ci zajrzeć na portal internetowy https://basiazsercem.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaryzykuj jest przepyszne i nie czuć że to szpinak polecam.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger