Szukaj na tym blogu

Kurczak słodko- kwaśny




Składniki:

  • puszka pędów bambusa
  • 2 piersi kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średnia marchewka 
  • 1/3 puszki ananasa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 żabek czosnku
  • 1/4 szkl. octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżki ketchupu
Sposób wykonania:
  1. Mięso pokroić w kostkę, posolić i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  2. Paprykę i ananasa pokroić w kostkę, marchew w słupki.
  3. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce.
  4. Ocet ryżowy połączyć z cukrem i 3 łyżkami wody.
  5. Na rozgrzanej patelni smażyć kurczaka na oleju około 5 minut.Dodać imbir,czosnek i pieprz.
  6. Do mięsa dodać paprykę, marchew i ananasa. Dusić pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.
  7. Wlać mieszankę octu z cukrem i całość zagotować.
  8. Na koniec dodajemy ketchup i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż marchewka będzie miękka.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger