Szukaj na tym blogu

Nocne bułki





Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 1/3 szkl. oleju
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • mak
Sposób wykonania:
  1. Wieczorem drożdże dokładnie wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, dodać 2 łyżki maki pszennej i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól. olej, letnią wodę i drożdże.Wyronić ciasto.
  3. Przykryć miskę folia spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia rano wyłożyć ciasto na blat, ponownie zagnieść i podzielić na 12 części.
  5. Uformować dowolny kształt bułeczek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut pod ręcznikiem.
  7. Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
  8. Piec 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego ;)

Źródło


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger