Menu

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Domowe racuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne danie na śniadanie i nie tylko. Proste do zrobienia i przez wszystkich chętnie jedzone. Rewelacyjnie smakują od razu po zrobieniu, jak i później zimne.

Placki drożdżowe z pudrem
Racuchy drożdżowe z jabłkami to smak mego dzieciństwa. Uwielbiałam zapach smażonych racuchów unoszący się w kuchni o poranku i z przyjemnością jadłam aromatyczne posypane pudrem placuszki. Chętnie wracam do tego smaku i robię je swoim bliskim.
Jabłka do racuchów kroję ze skórką, ale jeśli nie lubicie ze skórką, możecie je obrać. Składniki najlepiej, aby miały temperaturę pokojową, a mleko powinno być lekko podgrzane, ale nie gorące. Rozrobione ciasto przed smażeniem odstawić w ciepłe miejsce, aby podrosło.
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami:

  • 3 jajka
  • 400 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżka roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 3 jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej lub masło klarowane do smażenia 

Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami?

  1. W 100 ml ciepłego mleka rozmieszać drożdże z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczęły rosnąć i podwoiły swoją objętość.
  2. Do przesianej mąki wmieszać wyrośnięte drożdże i cukier, następnie dodać masło, pozostałe lekko podgrzane mleko, roztrzepane jajka i wymieszać. 
  3. Jabłka pokroić w drobną kostkę, wmieszać w ciasto i odstawić w ciepłe miejsce no około 20 minut, aby masa zaczęła rosnąć. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodać więcej mąki, a jeśli zbyt gęste to odrobinę mleka. Mieszając łyżką ciasto w misce, powinny pozostawać ślady po łyżce i ciasto nie może zbyt łatwo spływać z łyżki.
  4. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu niezbyt duże racuchy do przyrumienienia się z każdej strony. Racuszków zbyt szybko nie przewracać, pozwolić, aby się zapiekły, wtedy łatwiej jest je obracać. Po usmażeniu pierwszej partii racuchów najlepiej sprawdzić, czy są dobrze usmażone w środku.
  5. Racuchy podawać posypane cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry