Placuszki bananowe z płatkami owsianymi to pyszny, zdrowy i prosty deser. Minimalna ilość zdrowych składników sprawia, że placuszki można podać nie tylko dzieciom, ale nawet osobom będącym na diecie.
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi powinny być wykonane z bardzo mocno dojrzałych bananów, inaczej nie będą zbyt smaczne. Dojrzałe banany zawierają wystarczająco cukru i nie ma potrzeby dodawania do placuszków większej jego ilości. W czasie smażenia kontrolować moc palnika, gdyż placuszki mogą zbyt mocno się przypiekać. Najlepszy sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów, których nikt już nie chce jeść.
Ilość porcji: 20
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na placuszki bananowe z płatkami owsianymi:
- 600 g dojrzałych bananów (waga bez skóry, 5 małych bananów)
- 2 jajka
- 140 g płatków owsianych (szklanka 250 ml z górką)
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki masła klarowanego do smarowania patelni
Jak zrobić placuszki bananowe?
- Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze.
- Banany obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Jajka ubić do powstania puszystej konsystencji i wymieszać z bananami i płatkami, odstawić na około 10 minut.
- Patelnię lekko posmarować masłem i umiarkowanie rozgrzać. Smażyć niezbyt duże placuszki, masę nakładać najlepiej łyżką. Placuszki przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni powstaną małe kratery. Placuszki lepiej smażyć na średniej mocy palnika, gdyż dość szybko się przyrumieniają.
- Placuszki od razu po usmażeniu w środku są wilgotne i mogą sprawiać wrażenie nieupieczonych, ale gdy nieco wystygną, ich wnętrze zmienia konsystencję.
- Podawać z ulubionymi dodatkami np. konfiturą lub posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.