Menu

Makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami

Makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami to bardzo smaczne i łatwe do zrobienia danie obiadowe. Aromatyczny szybki obiad bez dużego wysiłku.

Makaron z sosem mięsno-pieczarkowym
Zazwyczaj staram się, aby codzienny obiad wszystkim smakował, a jego przygotowanie nie zabierało dużo czasu. Jednym z takich dań jest właśnie makaron z sosem, który jest pożywny, ale nie niezbyt ciężki do trawienia.
Przygotowując sos najlepiej użyć dobrej jakości niezbyt tłustego mięsa mielonego, u mnie mielona łopatka. Sos przyprawiłam kozieradką, która dodała bardzo przyjemnego smaku, ale jeśli jej nie macie, można ją pominąć. Nie pomijajcie jednak wina, gdyż wydobywa ono z pieczarek więcej smaku i aromatu, a mięso staje się delikatniejsze i smaczniejsze. 

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki na makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami:

  • 1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 kg pieczarek
  • średniej wielkości brokuł
  • 2 cebule
  • średnia marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki koncentratu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietany 18% lub 30%
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Pieprz naturalny (do smaku)
  • Sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki)
  • 3 - 4 łyżki oleju do smażenia
  • makaron do podania 

Jak zrobić makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami?

  1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. 
  2. Marchewkę obrać, drobno pokroić i dodać do podsmażanej cebuli. Smażyć do czasu, aż marchewka zacznie puszczać kolor.
  3. Do warzyw dodać mięso mielone, wymieszać i smażyć na początku na większej mocy palnika, a gdy zacznie się nieco przyrumieniać, zmniejszyć moc, przykryć i dusić około 15 minut.
  4. Pieczarki umyć i przekroić na 4 części, podsmażyć na odrobinie tłuszczu i dodać do mięsa.
  5. Następnie dodać przyprawy (oprócz soli) i wino, gotować około 10 minut, po czym dodać koncentrat i gotować jeszcze chwilę.
  6. Brokuła pokroić na mniejsze cząstki i dodać do gotującego się sosu.
  7. Śmietanę zahartować około 50 ml gorącej wody i wlać do gotującego się sosu. Gotować na małej mocy palnika bez przykrywani, aż sos zacznie lekko gęstnieć.
  8. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
  9. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i po odcedzeniu wymieszać z sosem. Makaron najlepiej, aby był z tych grubszych, wtedy sos go bardziej oblepi i częściowo wchłonie.
Porada
Ile ugotować makaronu? Porcja 100 g suchego makaronu na osobę dorosłą.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry