Menu

Sernik bez pieczenia z brzoskwiniami

Łatwy do zrobienia sernik bez pieczenia z brzoskwiniami to dobre rozwiązanie, jeśli nie lubimy piec lub nie mamy do tego zdolności. Połączenie sera z galaretkami i brzoskwiniami na pewno będzie pysznym deserem na każdą okazję.

Sernik z galaretkami i musem z brzoskwiń

Można powiedzieć, że szybkie do zrobienia i smaczne ciasto na deser, gdyby nie oczekiwanie na zastygnięcie galaretek. U mnie taki sernik wszystkim smakuje i robię go, gdy nie mam ochoty na pieczenie. 
Ilość porcji: 14 - 16
Czas przygotowania: 50 minut + czas tężenia
Forma o średnicy 28 cm

Składniki na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami:

Warstwa serowa:

  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki w różnych kolorach

Warstwa z brzoskwiń:

  • 1 puszka brzoskwiń (820 g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Spód:

  • 100 g herbatników 
  • 100 g roztopionego masła 
  • 2 łyżki cukru pudru

Jak zrobić sernik bez pieczenia z brzoskwiniami?

Spód:

  1. Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.
  2. Formę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dno pokryć masą z herbatników. Powierzchnię wyrównać łyżką, aby masa tworzyła całość. 

Warstwa serowa:

  1. Kolorowe galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, każdą oddzielnie. 
  2. Galaretki wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia, a następnie podzielić na mniejsze kawałki.
  3. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić.
  4. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.
  5. Ser zmiksować z pozostałym cukrem, następnie dodać ubitą śmietanę i lekko tężejące galaretki cytrynowe. Delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach, mieszać tylko do połączenia się składników.
  6. Masę z sera wylać na spód z herbatników i rozłożyć zastygnięte kolorowe galaretki. Kawałeczki galaretek lekko docisnąć, aby były pokryte serem.
  7. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
  8. Po zastygnięciu na wierzch wylać wystudzoną warstwę z brzoskwiń i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
  9. Sernik najlepiej smakuje na dzień następny. 

Warstwa z brzoskwiń:

  1. Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać cukier i syrop, w którym były brzoskwinie, zagotować. 
  2. Zdjąć masę z palnika i rozpuścić w niej galaretki brzoskwiniowe i wystudzić.
  3. Masę wyłożyć na zastygnięty sernik.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry