Łatwy do zrobienia sernik bez pieczenia z brzoskwiniami to dobre rozwiązanie, jeśli nie lubimy piec lub nie mamy do tego zdolności. Połączenie sera z galaretkami i brzoskwiniami na pewno będzie pysznym deserem na każdą okazję.
Można powiedzieć, że szybkie do zrobienia i smaczne ciasto na deser, gdyby nie oczekiwanie na zastygnięcie galaretek. U mnie taki sernik wszystkim smakuje i robię go, gdy nie mam ochoty na pieczenie.
Ilość porcji: 14 - 16
Czas przygotowania: 50 minut + czas tężenia
Forma o średnicy 28 cm
Składniki na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami:
Warstwa serowa:
- 1 kg sera białego twarogowego
- 200 ml śmietany 30%
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki w różnych kolorach
Warstwa z brzoskwiń:
- 1 puszka brzoskwiń (820 g)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
Spód:
- 100 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić sernik bez pieczenia z brzoskwiniami?
Spód:
- Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.
- Formę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dno pokryć masą z herbatników. Powierzchnię wyrównać łyżką, aby masa tworzyła całość.
Warstwa serowa:
- Kolorowe galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, każdą oddzielnie.
- Galaretki wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia, a następnie podzielić na mniejsze kawałki.
- Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.
- Ser zmiksować z pozostałym cukrem, następnie dodać ubitą śmietanę i lekko tężejące galaretki cytrynowe. Delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach, mieszać tylko do połączenia się składników.
- Masę z sera wylać na spód z herbatników i rozłożyć zastygnięte kolorowe galaretki. Kawałeczki galaretek lekko docisnąć, aby były pokryte serem.
- Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Po zastygnięciu na wierzch wylać wystudzoną warstwę z brzoskwiń i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
- Sernik najlepiej smakuje na dzień następny.
Warstwa z brzoskwiń:
- Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać cukier i syrop, w którym były brzoskwinie, zagotować.
- Zdjąć masę z palnika i rozpuścić w niej galaretki brzoskwiniowe i wystudzić.
- Masę wyłożyć na zastygnięty sernik.
Pięknie wygląda, od razu przypadł mi do gustu :)
OdpowiedzUsuń