Znana i prawie przez wszystkich lubiana sałatka warzywna ze szczypiorkiem. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.
Sałatka warzywna gości na moim stole zazwyczaj przy większych uroczystościach. Osobiście bardzo ją lubię jako dodatek do kotletów z indyka zamiast ziemniaków lub ryżu. Sałatka jest bardzo zdrowa pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością majonezu. Sałatka będzie mniej kaloryczna, jeśli część majonezu zastąpimy naturalnym jogurtem greckim. Sałatkę można również rozbudować, dodając do niej grillowanego kurczaka lub ulubioną wędlinę.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki na sałatkę warzywną ze szczypiorkiem:
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń selera
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 cebula (opcjonalnie)
- 2 ogórki kiszone
- 3 jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 1 pęczak szczypiorku
- 2 - 3 łyżki majonezu
- pieprz i sól do smaku
Jak przygotować sałatkę warzywną ze szczypiorkiem?
- Warzywa bez obierania gotować w lekko osolonej wodzie około 20 minut, po czym wyjąć z wody i wystudzić.
- Jajka ugotować na twardo. Jajka włożyć do zimnej wody i od momentu zagotowania się gotować 6 minut. Po ugotowaniu jajka przełożyć do zimnej wody i wystudzić.
- Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W kostkę również pokroić ogórki i jajka.
- Kukurydzę i groszek odcedzić z zalewy.
- Cebulę obrać i drobno posiekać, następnie przelać na sitku wrzątkiem, aby była lżej strawna. Jeśli sałatka nie będzie od razu zjedzona, lepiej cebuli nie dodawać, gdyż szybciej kwaśnieje i traci smak.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Szczypiorek posiekać i posypać obficie sałatkę tuż przed podaniem.
Saved as a favorite, I love your blog!
OdpowiedzUsuń