sobota, 29 czerwca 2019

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Czy jest bardziej idealne połaczenie niż dojrzały, pachnący polem pomidor
i bazylia - królowa przypraw?
Tak prosty a tak cudowny, wspaniale zgrany duet.
Wystarczy dodać kilka kromek bagietki, czosnek,
dobrej jakości oliwę z oliwek i przepyszna włoska przekąska gotowa.
Oszalałam na jej punkcie - mogłabym ją jeść non stop,
na śniadanie, kolację, na obiad.
No może przesadziłam - na obiad zjadłabym cukinię ;)
Są rózne szkoły przygotowywania bruschetty 
- jedni dodają pomidory na opieczoną bagietkę,
inni (w tym ja) dodają pomidory i opiekają całość w piekarniku.  



Składniki (na 2 porcję):
kilka kromek bagietki - ilość wg uznania,
2 dojrzałe pomidory,
2-3 ząbki czosnku,
bazylia (kilka listków świeżej ale może też być 1 łyżeczka suszonej),
sól, pieprz do smaku,
2 łyżki oliwy z oliwek.


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki.
Czosnek drobno pokroić bądź przecisnąć przez prasę, dodać do pomidorów.
Jeśli używacie suszonej bazylii, dodać ją do miseczki.
Wlać oliwę z oliwek, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać.
Bagietkę pokroić na kawałki i obłożyć pomidorami.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 6-7 minut. 
Jeśli używacie świeżej bazylii, po wyjęciu z piekarnika dodać 
kilka listków na bruschettę. 



Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz