poniedziałek, 1 lipca 2019

Sałatka z truskawkami, fetą i sosem balsamicznym

Panujące za oknem upały zachęcają do przygotowywania
lekkich, orzeźwiających  sałatek na bazie zielonych sałat,
owoców oraz serów.
Takie sałatki są nie tylko bardzo smaczne ale również fantastycznie wyglądają, ciesząc zarówno nasze podniebienie jak i oczy.
W sezonie letnim często przygotowuję sałatkę z arbuzem,
dzisiaj jednak postawiłam na truskawki.
Dodatkowym plusem jest fakt, iż przygotowanie tej sałatki 
zajmuje dosłownie 3 minuty.


Składniki:
250 g truskawek,
80-100 g  sera feta,
120 g mixu sałat np. ze szpinakiem, rukolą,
1 łyżka ziaren słonecznika, 
świeżo zmielony pieprz,


Sos balsamiczny:
1 łyżeczka octu balsamicznego,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka miodu.


Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki, 
jeśli są bardzo duże. Fetę pokroić w kostkę. 
Na sałacie ułożyć fetę oraz truskawki. Popieprzyć.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać na wierzchu sałatki.
Przygotować sos balsamiczny: wymieszać ocet balsamiczny,
oliwę z oliwek i miód. Gotowym sosem polać sałatkę.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz