środa, 3 lipca 2019

Pieczona owsianka truskawkowo-kokosowa

Lubię potrawy, które „robią się same”.
Wystarczy wymieszać składniki, wstawić do piekarnika
i po kilku minutach możemy cieszyć się wspaniałym smakiem.  
Taka jest moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa - pieczona owsianka
z truskawkami i wiórkami kokosowymi.
Podczas pieczenia po domu rozchodzą się wspaniałe aromaty
kokosa i truskawek, a do tego owsianka to zdrowe i pożywne śniadanie.
I oczywiście pyszne. To fajna alternatywa dla zwykłej owsianki.


Składniki (na 2 porcje):
120 g płatków owsianych górskich (1 szklanka),
250 ml mleka,
1 jajko,
3 łyżki wiórków kokosowych,
2 łyżki cukru,
200-250 g truskawek.

Dodatkowo do podania jogurt naturalny (opcjonalnie).



W misce mieszamy płatki owsiane, mleko, jajko, cukier
i 2 łyżki wiórków kokosowych.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki
i dodajemy do miski. Mieszamy.
Gotową masę owsiankową przekładamy do 2 kokilek
lub 1 większego naczynia żaroodpornego. 
Posypujemy po wierzchu pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Owsiankę podajemy solo lub polaną jogurtem naturalnym.
Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno,
jako drugie śniadanie w pracy czy szkole. 



Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz