piątek, 5 lipca 2019

Tarta z pomidorami na cieście francuskim


Tarty to moja wielka miłość.
Wytrawne, na słodko, na obiad, kolację czy  na deser.
Zawsze jest pora na dobrą tartę.
Ostatnio przygotowałam bardzo prostą tartę z pomidorami.
Dzięki temu, że na spód wykorzystałam gotowe ciasto francuskie
jej przygotowanie nie zajęło dużo czasu.



Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
2 jajka,
2-3 łyżki śmietany,
100 g tartej mozzarelli,
1 łyżka musztardy,
kilka listków świeżej bazylii,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
2 duże pomidory w różnych kolorach (lub 1 duży i kilka koktajlowych),
sól, pieprz do smaku.



Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim.
Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do  piekarnika
nagrzanego do 180 stopni.
Do miski wlać  śmietanę, dodać jajka i ser. Dokładnie wymieszać.
Dodać tymianek, listki bazylii, sól i pieprz oraz musztardę.
Ponownie wymieszać.
Pomidory pokroić w plasterki lub na połówki (koktajlowe).
Gotową masę przełożyć na podpieczony spód.
Na wierzchu ułożyć pomidory.
Wstawić do piekarnika na kolejne 30-40 minut.
Po upieczeniu udekorować na wierzchu listkami bazylii.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz