sobota, 13 lipca 2019

Sałatka z surowego kalafiora z koperkiem i sosem czosnkowym

Latem na moim stole często goszczą sałatki i surówki.
Ogromna ilość pachnących słońcem warzyw sprzyja odkrywaniu 
nowych smaków.
Sałatka z surowego kalafiora z czosnkiem i dużą ilością koperku
wygląda bardzo niepozornie, ale jest mega pyszna. 
To idealny dodatek do dań z grilla.
Chrupiący kalafior to miła odmiana dla gotowanego,
za którym nie każdy przepada.


Składniki:
1 mały kalafior (lub 1/2 dużego),
1 duży pęczek koperku,
3-4 ząbki czosnku,
4-5 łyżek majonezu (lub majonez i jogurt naturalny w proporcji 1:1),
sól, pieprz do smaku.


Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na malutkie różyczki
(można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
Przełożyć do miski. Dodać pokrojony koperek.
Majonez wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
szczyptą soli i pieprzu..
Gotowym sosem polać kalafiora, wymieszać, wstawić na pół godziny 
do lodówki.


I gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz