Sałatka z bobem, pieczarkami i żółtym serem to pyszna przekąska o niebanalnym smaku, która będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna.

 

 


500 g bobu

200 g żółtego sera

150 g marynowanych pieczarek

1 duże jabłko

pęczek szczypiorku z dymki

3-4 łyżki majonezu

czarny pieprz

sól

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy bób i gotujemy go około 10-15 minut, pod koniec gotowania do bobu dodajmy odrobinę soli. Ugotowany bób przecedzamy a gdy lekko przestygnie obieramy go z łupin. Obrany bób przekładamy do miski.
Żółty ser kroimy w małą kostkę, po czym dodajemy do bobu. Odsączone z zalewy pieczarki kroimy na małe kawałki a następnie dodajemy do bobu i sera. Jabłko razem ze skórką kroimy w niewielką kosteczkę i wrzucamy do sałatki. Umyty szczypiorek drobno siekamy i łączymy z zawartością miski. Na końcu do sałatki dodajemy majonez, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny aby wszystkie smaki się przegryzły.


 

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.