Kokosowy krem jaglany - wegański i bezglutenowy

15 lipca 2019

Kremy czy pisząc inaczej budynie jaglane chyba nigdy mi się nie znudzą. Są smaczne, można tworzyć przeróżne warianty smakowe, a ponad to są szybkie i proste w przygotowaniu. Jeżeli zrobisz podwójną czy nawet potrójną porcję to śniadanie czy przekąskę masz już z głowy na następne dni. Dzisiaj mam dla Was wersję intensywnie kokosową z porcją sezonowych owoców, u mnie akurat jagody.


Składniki:

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż do rondelka i podprażaj przez kilka minut, ciągle mieszając, aż kasza wydobędzie delikatny, orzechowy aromat. Wtedy zalej kaszę wodą i gotuj około 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Odstaw, aby ostygła. 
  2. Następnie razem z pozostałymi składnikami zmiksuj ją w blenderze na gładki krem. 
  3. Przed podaniem możesz dodaj wybrane owoce jagodowe. 

2 komentarze