Spaghetti bolognese z thermomixa


Spaghetti przyrządzone w thermomiksie.Robiłam prawie tak jak w opisie, jedyne co to ser zamiast zetrzeć w thermomiksie, starłam na tarce.
Ser
  • 60 g sera np gouda
Sos bolognese
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy
  • 400 g mięsa mielonego
  • 3 łyżeczki zioła prowansalskie,oregano,bazylia
  • 2 łyżeczki papryka ostra / słodka
  • 200 g wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 puszki Pomidorów krojonych
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
Makaron
  • 500 g makaronu
  • 1500 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g oliwy z oliwek

Ser :

Do naczynia miksującego włożyć ser , pokrojony na kawałki . Rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia.
Sos bolognese :
 Cebulę pokroić w ćwiartki , dodać czosnek i zmielić 5s/obr.5.Dodać oliwę i dusić 2,5 min/Varoma/obr. 2.Dodać przyprawy ( za wyjątkiem papryki ) i kostkę rosołową i dusić dalej 1min / Varoma / obr.2.Dodać mięso mielone i dusić 2,5 min//Varoma/obr.1Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy , wodę i gotować 7min//100 stopni /obr.2.
Makaron :
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i oliwę, gotować 12 min/100 stopni/obr.1.Przez otwór w pokrywie dodać makaron spaghetti, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100 stopni/ /obr.1
Gdy cały makaron znajdzie się w naczyniu, zamiast miarki na pokrywę nałożyć koszyczek. Ugotowany makaron odcedzić w przystawce Varoma lub cedzaku i przelać zimną wodą.Makaron wyłożyć na talerz, na to sos bologonese,a na wierzch ser żółty.
Źródło-klik.

Komentarze