sobota, 13 lipca 2019

Focaccia z oliwkami i rozmarynem.

   Zrobiłam sałatkę po grecku i czegoś mi do niej zabrakło ;) pomyślałam, że focaccia będzie idealnym dodatkiem, faktycznie jest idealna i nie tylko do sałatki ;)
można ją jeść samą, jako dodatek do sałatek lub mięsnych dań.
Polecam spróbować bo przepis jest dziecinnie prosty a i czas krótki.




Składniki na 1 szt ok 30 cm średnicy:
-250g maki najlepiej typ 650
-125ml ciepłej wody
-25g świeżych drożdży
-pół łyżeczki cukru i soli
-2łyżki oliwy z oliwek



Na wierzch:
-łyżka oliwy z oliwek
-pół łyżeczki rozmarynu
-kilka czarnych oliwek

Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z 3łyżkami wody i cukrem, odstawić na ok 10minut aż rozczyn wyrośnie.



Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki, wyrabiamy ok 10 minut, ciasto jest dość "luźne", posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko i wykładamy na papier do pieczenia posmarowany oliwą, to zapewni nam chrupiący spód :)
formujemy na okrąg, najlepiej posmarować dłonie oliwą, nie będzie się ciasto lepiło do rąk, smarujemy oliwą, układamy oliwki i posypujemy rozmarynem, robimy palcem wgniecenia charakterystyczne dla focacci, przykrywamy czysta ściereczką.



W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni razem z blaszką, na której upieczemy focaccie.
Przekładamy papier z focaccią na gorącą blaszkę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 12-15 minut. Przed podaniem smaruję odrobiną oliwy ale to już kwestia smaku :)


Smacznego :)


2 komentarze: