piątek, 12 lipca 2019

Sałatka z grillowanymi morelami i mozzarellą na włoską nutę

Gdy na dworze trochę bardziej buro, a Lipiec podlewa kolejny dzień z rzędu spragnioną okolicę, ja rozkładam na talerzach słońce.
Gorące, w przytulnym kolorze letnich zachodów grillowane morele z tymiankiem rozświetlają zaciemnioną kuchnię i wypełniają jej zakamarki ciepłym zapachem :)
Do tego kawałki mlecznej mozzarelli i plasterki słonego, cienkiego jak papier Prosciutto nadające sałatce włoskiego powiewu.
Na koniec jeszcze rzut marynowanych przez kilka minut krążków czerwonej cebuli i odrobina kolorowych, tłuczonych w moździerzu ziaren pieprzu, które przyjemnie szczypią w język i dodają całości charakteru.
Jeden kęs i na podniebieniu zaczyna się prawdziwe włoskie szaleństwo smaków, eksplozja różnorodności, zaczynając od owocowej słodyczy z lekką kwasowością, poprzez mleczną delikatność mozzarelli, aż po wyraziste smaki Prosciutto i pieprzu.
To wszystko na zielonej wyspie Waszych ulubionych sałat <3
A na zewnątrz niech sobie pada, niech się orzeźwia, zieleni i zagęszcza, a my odetchnijmy nad talerzem pełnym ciepłego słońca i zanurzmy się w rozkosznej pyszności na włoską nutę :)







































Sałatka z grillowanymi morelami i mozzarellą
ilości według uznania
Potrzebujesz:
  • oliwa z oliwek
  • świeże morele
  • świeży tymianek
  • czerwona cebula
  • ocet jabłkowy
  • mix sałat lub ulubiona sałata
  • mozzarella
  • prosciutto
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Morele przekrój na pół, wypestkuj i włóż do miski.
2. Wymieszaj morele z niewielką ilością oleju i listkami tymianku - zgrilluj na bardzo gorącej patelni grillowej z obu stron.
3. Cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki, skrop octem i wymieszaj.
4. Na talerzu ułóż sałatę, skrop oliwą i oprósz delikatnie solą.
5. Układaj na sałacie gorące morele, kawałki mozzarelli i prosciutto.
6. Posyp sałatkę cebulką i kolorowym pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!







































Grilled apricots and mozzarella italian salad
quantities at discretion
Ingredients:
  • olive oil
  • fresh apricots
  • fresh thyme
  • Red onion
  • Apple vinegar
  • mix of lettuces or favorite lettuce
  • mozzarella
  • prosciutto
  • colorful pepper
  • salt
  • lemon juice
Method:
1. Cut apricots in half, destone and place in a bowl.
2. Mix apricots with a small amount of oil and thyme leaves - grill them on a very hot grill pan on both sides.
3. Cut the onion into very thin slices, sprinkle with vinegar and mix.
4. Place lettuce on a plate, sprinkle with olive oil and sprinkle gently with salt.
5. Arrange hot apricots, mozzarella and prosciutto pieces on the lettuce.
6. Sprinkle the salad with onion and colorful pepper and sprinkle with lemon juice.

Enjoy!


14 komentarzy:

  1. Boska!
    Zjadłabym wszystko sama...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Grillowane morele. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tymi morelami 😉zapisuje 👌

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię sałatki z owocami. Chętnie przetestuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda! I zapewne super smakuje! Skorzystam! 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Z pewnością nie będziesz rozczarowana :)

      Usuń
  6. Wspaniała. Idealna na lipcową kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Latem sałatki sprawdzają się najlepiej :) dziękuję ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...