niedziela, 14 lipca 2019

Rogale i bułki

Pyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego.


--


--


Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g,
 sól 1 łyż., cukier 1 łyż., ziarna do posypania, jajko do smarowania, 5-6 łyż. Oleju.
Zaczyn/rozczyn  : 2 szklanki 400 - 500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g
  rozkruszonych  drożdży, 5-6 łyżek mąki, wszystko łączymy ze sobą w misce, mieszamy -przykrywamy i odstawiamy na  15 minut w ciepłe 
miejsce do wyrośnięcia tj. podwojenia/potrojenia swojej objętości.


Wyrośnięty zaczyn dolewamy do przesianej i posolonej mąki. Następnie mieszamy
łyżką lub mikserem z hakami na wolnych obrotach, do połączenia składników.


--


--


Dodajemy też rozgniecione, uprzednio ugotowane ziemniaki.


--


Przesypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy ręcznie.


--


Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, potem zakrywamy i odstawiamy
 przykrytą miskę do wyrośnięcia ciasta, w ciepłe miejsce na 30-60 minut.


--


--


Posypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy jeszcze raz krótko.


--


--


Wyrobione ciasto dzielimy na części i "kulamy" bułki, które wykładamy na blachę.


--


--


--


..Bułki są gotowe, to smarujemy rozbItym. jajem, posypujemy ziarnami i nacinamy.


Pieczemy w 200 st. C 20-25 minut (zależy od piekarnika-uwaga w gazowym)


Z rogalami postępujemy analogicznie i po kolei tak jak z bułkami.


--


--


--


--


--


--


--


--


--


--


Smacznego !!!

2 komentarze: