Kopytka z cukrem i malinami

 

Kopytka na słono czy na słodko?  Z wody czy podsmażone na patelni?

Moje dzieci uwielbiają kluski na słodko i Kopytka z cukrem i malinami to moja odpowiedź na ich zachciankę a przy okazji inspiracja dla was na super obiad lub kolację.

 

 

PRZEPIS NA KOPYTKA Z CUKREM I MALINAMI

Składniki na kopytka z cukrem i malinami:

1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al.

ok 250g mąki pszennej  (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków)

1 jajko

sól

nasło

cukier trzcinowy

maliny

 

Jak zrobić kopytka z cukrem i malinami:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – wyrabiamy ciasto.

Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo miękkie ale dało się już formować.

Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm.

Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kopytka i gotujemy je w partiach.

Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody.

Kopytka skrapiamy roztopionym masłem, oprószamy cukrem, podajemy z malinami.