Tort ślubny

Składniki:

upiec 2 biszkopty, proporcje na jeden:

6 jajek

3/4 szklanki cukru kryształu

3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

2 x budyń na 3/4 l mleka + 2,5 szkl mleka + 3 łyżki cukru

2 x 400 ml śmietany kremówki

2 cukry waniliowe

6 łyżek żelatyny

1 szklanka mleka

frużelina truskawkowa:

3/4 kg truskawek

15 g żelatyny

2/3 szklanki cukru

2  łyżki soku z cytryny

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody

do nasączenia:

1 szklanka przegotowanej wody + 1 kieliszek wódki + sok z 1/2 cytryny

dekoracja:

glazura maślana: 3/4 kostki masła + 3 łyżki cukru pudru + sok z 1/2 cytryny

wydruk cukrowy od fotocake

cukrowe orchidee, kokardki i serduszka

2 koszyczki malin

masa cukrowa:

400 g cukru pudru

50 g glukozy

2 łyżeczki żelatyny + 35 ml wody

Przygotowanie:

Biszkopt: Z tej samej proporcji upiec 2 biszkopty (35 x 20 cm). Każdy piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.  Biszkopty wystudzić i przekroić na pół. Otrzymamy 4 warstwy biszkopta.

Frużelina: Truskawki wsypać do garnka i lekko rozgnieść tłuczkiem do mięsa. Dodać cukier i gotować około 10-15 minut. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do truskawek, dodać sok z cytryny. Całość zagotować, a następnie zdjąć z palnika. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, a kiedy spęcznieje, podgrzać, rozpuścić, wlać do truskawek, wymieszać. Całość wystudzić i schłodzić aż zacznie tężeć.

Krem: Ja przygotowałam osobno 2 takie same porcje kremu. Przepis na jedną porcję:

Najpierw przygotować jedna porcję kremu. 3 łyżki żelatyny wsypać do 1/2 szklanki mleka, a kiedy napęcznieje, podgrzać i rozpuścić. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany budyń połączyć z ciepłą żelatyną. Odstawić do wystudzenia.  Śmietanę ubić, zmiksować z cukrem waniliowym i budyniem. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, odstawić na chwilę do lodówki.

Składanie tortu:

Biszkopt nasączyć i rozsmarować na nim połowę frużeliny, a następnie rozsmarować połowę jednej porcji kremu. Przykryć drugą połową biszkopta i nałożyć drugą połowę kremu. Na kremie ułożyć maliny.

tort ślubny4

Przygotować drugą porcje kremu. Połowę rozsmarować na malinach. Przykryć biszkoptem. Rozsmarować pozostała część frużeliny i kremu i przykryć biszkoptem.

tort ślubny1

Dekoracja:

tort ślubny2

Masło zmiksować na puch, połączyć z cukrem pudrem, a następnie z sokiem z cytryny. Glazurą maślaną pokryć cały tort.

tort ślubny3

Żelatynę zalać wodą, a kiedy spęcznieje dodać glukozę i podgrzać do rozpuszczenia składników, ale nie dopuścić do zagotowania. Do lekko wystudzonego płynu dodawać partiami przesiany cukier puder, najpierw można mieszać łyżką, a następnie wyrabiać rękami. Trochę cukru pudru zostawić. Masę podzielić na pół, podsypać pozostałym cukrem pudrem i rozwałkować wzdłuż na grubość około 2-3 mm. Masą cukrową obłożyć boki tortu. Na wierzchu ułożyć wydruk cukrowy.

Cukrowe kwiaty i dekoracje posmarować lukrem lub resztą glazury maślanej i umieścić na torcie. Schłodzić najlepiej przez cała noc.

tort ślubny

IMG_9193

8 uwag do wpisu “Tort ślubny

Dodaj komentarz