Składniki:
upiec 2 biszkopty, proporcje na jeden:
6 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
2 x budyń na 3/4 l mleka + 2,5 szkl mleka + 3 łyżki cukru
2 x 400 ml śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
6 łyżek żelatyny
1 szklanka mleka
frużelina truskawkowa:
3/4 kg truskawek
15 g żelatyny
2/3 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
do nasączenia:
1 szklanka przegotowanej wody + 1 kieliszek wódki + sok z 1/2 cytryny
dekoracja:
glazura maślana: 3/4 kostki masła + 3 łyżki cukru pudru + sok z 1/2 cytryny
wydruk cukrowy od fotocake
cukrowe orchidee, kokardki i serduszka
2 koszyczki malin
masa cukrowa:
400 g cukru pudru
50 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny + 35 ml wody
Przygotowanie:
Biszkopt: Z tej samej proporcji upiec 2 biszkopty (35 x 20 cm). Każdy piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopty wystudzić i przekroić na pół. Otrzymamy 4 warstwy biszkopta.
Frużelina: Truskawki wsypać do garnka i lekko rozgnieść tłuczkiem do mięsa. Dodać cukier i gotować około 10-15 minut. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do truskawek, dodać sok z cytryny. Całość zagotować, a następnie zdjąć z palnika. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, a kiedy spęcznieje, podgrzać, rozpuścić, wlać do truskawek, wymieszać. Całość wystudzić i schłodzić aż zacznie tężeć.
Krem: Ja przygotowałam osobno 2 takie same porcje kremu. Przepis na jedną porcję:
Najpierw przygotować jedna porcję kremu. 3 łyżki żelatyny wsypać do 1/2 szklanki mleka, a kiedy napęcznieje, podgrzać i rozpuścić. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany budyń połączyć z ciepłą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, zmiksować z cukrem waniliowym i budyniem. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, odstawić na chwilę do lodówki.
Składanie tortu:
Biszkopt nasączyć i rozsmarować na nim połowę frużeliny, a następnie rozsmarować połowę jednej porcji kremu. Przykryć drugą połową biszkopta i nałożyć drugą połowę kremu. Na kremie ułożyć maliny.
Przygotować drugą porcje kremu. Połowę rozsmarować na malinach. Przykryć biszkoptem. Rozsmarować pozostała część frużeliny i kremu i przykryć biszkoptem.
Dekoracja:
Masło zmiksować na puch, połączyć z cukrem pudrem, a następnie z sokiem z cytryny. Glazurą maślaną pokryć cały tort.
Żelatynę zalać wodą, a kiedy spęcznieje dodać glukozę i podgrzać do rozpuszczenia składników, ale nie dopuścić do zagotowania. Do lekko wystudzonego płynu dodawać partiami przesiany cukier puder, najpierw można mieszać łyżką, a następnie wyrabiać rękami. Trochę cukru pudru zostawić. Masę podzielić na pół, podsypać pozostałym cukrem pudrem i rozwałkować wzdłuż na grubość około 2-3 mm. Masą cukrową obłożyć boki tortu. Na wierzchu ułożyć wydruk cukrowy.
Cukrowe kwiaty i dekoracje posmarować lukrem lub resztą glazury maślanej i umieścić na torcie. Schłodzić najlepiej przez cała noc.
Kochana Kasiu
Pieczenie, to Twoja pasja, dlatego tort jest piękny, smaczny przepełniony miłością:)
Pozdrawiam najserdeczniej Was oboje:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękujemy bardzo i pozdrawiamy 🙂
PolubieniePolubienie
Gratuluję! Że też przed ślubem znalazłaś czas i siły na wyprodukowanie takiego pięknego tortu:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mieliśmy małe przyjęcie, więc przygotowań nie było dużo, ale też tortem i tak był cały dzień zabawy 🙂
PolubieniePolubienie
jaki przyjemny! śiczny i sympatyczny 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Przepiękny tort, z przepięknej okazji! 🙂 Wszystkiego najlepszego nieustająco! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękujemy 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba