Szakszuka z kabanosami. Dziś kolejna wariacja na temat szakszuki. Tą bardziej klasyczną znajdziecie tutaj. Dzisiejsza wersja wzbogacona jest o kabanosy, użyłam też innych przypraw. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie proste dania. Idealne na śniadanie lub kolacje. W kilka chwil z prostych składników można przygotować coś naprawdę pysznego. Spróbujcie też wersji ze szpinakiem – szakszuka ze szpinakiem.
Składniki:
- 2 pomidory
- około 0,5 łyżki masła
- 1 jajko
- 4 kabanosy (u mnie bekonowe)
- 3 szczypty suszonej bazylii – u mnie z Organic Fabryka Smaku
- pieprz i sól do smaku
- posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w mniejszej lub większe kawałki (można je wcześniej obrać ze skórki). Masło rozpuszczamy na małej patelni. Wrzucamy nasze pokrojone pomidory i pokrojone kabanosy, mieszamy. Doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem. Smażymy około 4 minuty. Po tym czasie robimy w pomidorach miejsce na jajko. Wbijamy je, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy pod przykryciem do czasu aż białko będzie ścięte. Tak przygotowaną szakszuke podajemy posypaną szczypiorkiem.
Smacznego