piątek, 12 lipca 2019

Korniszony - podstawowy przepis


Różne przepisy na moim blogu na ogórki już są-ale ciągle piszecie do mnie o podstawowy przepis na korniszony-więc dzisiaj dla was właśnie ten mój tradycyjny.....
Nie ma sezonu ogórkowego chyba w każdym domu-bez ogórków w occie, bo bez nich nie wyobrażam sobie zimy,a i jak praca nad słoikami w kuchni wre to czuje ,że jest lato......

Składniki na zalewę:

  • 2 litry wody
  • 2 szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki cukru 
  • 4 łyżki soli

dodatkowo do każdego  litrowego słoika:

  • kilka plasterków marchewki
  • 1-2 plastry cebuli
  • i ząbek czosnku
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • pół łyżeczki gorczycy
  • kilka gałązek  kopru

Przygotowanie:
składniki na zalewę zagotować w garnku,do słoików powkładać marchewkę,cebulę,czosnek,i przyprawy,poukładać ciasno ogórki ,zalać zalewą ,zakręcić i pasteryzować  prze 10 min na małym ogniu,po wyciągnięciu ułożyć do góry dnem i zostawić aż wystygnie.

Inne przepisy na ogórki do słoików znajdziecie tutaj:












0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!