piątek, 12 lipca 2019

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka


Dodatek idealny do ziemniaków - słodko-kwaśna surówka przygotowana z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Najlepiej smakuje podana mocno schłodzona.


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
1/2 średniej wielkości główki kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 jabłko
sól, pieprz
cukier
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majonezu


Kapustę umyć, odciąć głąb i drobno posiekać. Marchewkę i jabłko obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wsypać kapustę, marchewkę i jabłko. Całość posolić i popieprzyć. Wymieszać. Następnie wsypać cukier oraz odrobinę kwasku cytrynowego (do smaku). Na sam koniec do surówki dodać majonez oraz śmietanę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Schłodzić przed podaniem. 

Składniki surówki przed i po wymieszaniu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz