Smażony bób to miks kuchni ukraińskiej i włoskiej. W efekcie powstaje chrupiące, pachnące Italią danie. Bardzo miła odmiana po klasycznym gotowanym bobie z koperkiem.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe.
Liczba porcji: 2
Mamy dla Was prosty przepis na bób, który smakuje zupełnie inaczej niż nasz klasyczny, polski, czyli ugotowany, polany roztopionym masłem i posypany zieleniną. Podobno smażony bób to ukraiński sposób przygotowywania bobu. Tak powiedziała nam jedna znajoma Ukrainka. Z drugiej strony, przy ul. Francuskiej w Warszawie jest butik z japońskimi specjałami i nie dalej jak wczoraj widzieliśmy na witrynie kartkę: smażony bób
Tak czy inaczej, smażony bób jest niesamowicie pyszny. Podpieczony na rozgrzanym maśle w środku pozostaje miękki, a skorupka robi się chrupiąca. Od Was zależy stopień wysmażenie. Bób smażony może być chrupiący jak popkorn, albo tylko tylko przyrumieniony.
Na koniec do smażonego bobu dodajemy tartę pecorino, albo parmezan, który wyostrza smak bobu i nadaje mu nutę słoności.
W roli przyprawy świetnie sprawdza się tymianek . Standardowo z ziół do bobu dodaje się albo pietruszkę, albo szczypiorek. Do smażonego bobu doskonale pasuje tymianek – najlepiej świeży.
Polecamy Wam zestaw przepisów na dania z bobu.
Składniki:
- 1 kg bobu
- 1/2 szklanki tartego pecorino lub parmezanu
- 1 łyżka siekanego, świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego.
- 3 łyżki masła
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Przepłucz bób, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, zagotuj, doprowadź do wrzenia, zmnijesz temperaturę i gotuj 5-10 minut, w zależności od tego jak młody jest bób. Sprawdzaj co jakiś czas czy bób jest ugotowany. Bób powinien być al dente, nie może być rozgotowany.
Odcedź bób i przelej zimną wodą.
Krok 2
Rozgrzej na patelni 3 łyżki masła, kiedy się zapieni, wysyp na patelnię bób. Zamieszaj. Dodaj posiekany tymianek. Smaż bób na dość intensywnym ogniu, tak żeby ziarenka przysmażamy się na chrupko.
Zdejmij z patelni posyp wiórkami sera, skrop oliwą. Podawaj.
Smacznego!